Življenje je največja vrednota

  • Blog Stats

    • 15,853 hits
  • Advertisements

Starša, otrok in predrojstveni pregledi

Dr. Tadej Strehovec

 

Danes se vedno več staršev odloča za t.i. predrojstvene teste, ki se opravljajo na zarodku z namenom, da se ugotovi njegovo zdravstveno stanje. Tako v medicini ločimo številne tehnike, ki omogočajo izvajanje predrojstvenih testov kot npr. ultrazvok, amniocenteza, kordocenteza, vzorčenje posteljice, meritev nuhalne (zatilne) svetline itd. Namen vseh tovrstnih preiskav je, da pravočasno odkrijejo nekatera bolezenska stanja kot npr. Dawnov sindrom, kromosomske nepravilnosti, genetske bolezni in telesne nepravilnosti. Strokovnjaki danes omenjajo že več kot 450 vrst različnih bolezni in stanj, ki jih je z omenjenimi tehnikami mogoče odkriti; v prihodnosti pa se bo ta številka povzpela na preko šest tisoč. 

 

Čeprav so predrojstveni testi običajno koristni in imajo številne pozitivne posledice, pa porajajo tudi velike etične probleme. Tako si mnogi zastavljajo vprašanje, ali ni pozitiven rezultat takšnega testa, v bistvu enak smrtni obsodbi nerojenega otroka? Tovrstni testi se lahko hitro zlorabijo, zato morajo biti odločitve, ki mu sledijo, premišljene in odgovorne. Mnogi opravičujejo predrojstvene teste z namenom, da se starši pravočasno pripravijo na morebitno otrokovo bolezen. V praksi pa velja, da se 95% staršev, v primeru Dawnovega sindroma, ali kakšne druge hujše bolezni, odloči za splav. Zelo malo otrok ima v primeru pozitivnega testa, dejansko možnost preživetja.

 

Tovrstne tehnologije prinašajo staršem in zdravstvenim delavcem koristne informacije o zdravju otroka, obenem pa jih soočajo tudi z velikimi pritiski sodobne družbe. Prevladujoče družbene ideje, ki sprejemajo samo telesno in genetsko  popolne otroke, predstavljajo silen pritisk na starše, da se prilagodijo in »zdravstveno neustrezne« otroke pravočasno splavijo.  Tovrstna evgenika ali težnja po izboljšanju in prečiščenju človeškega rodu, je na področju genskih testov najbolj prisotna. Zato takšnim pritiskom lahko podležemo tudi katoličani. Kot mnogi drugi, si tudi katoliški starši zastavljajo vprašanja kot npr., zakaj ravno midva? Zakaj ne bi imeli zdravega otroka? Zakaj ni dobro splaviti prizadetega otroka, ki bo samo trpel? Dr. John Larsen iz Univerze George Washington je to dilemo katoličanov opisal z naslednjimi besedami: »Ljudje prihajajo k meni v solzah in pravijo, da so bili vedno proti splavu; toda v tem konkretnem primeru pa bodo naredili izjemo ter splavili prizadetega otroka.«

 

Zato je za katoliške pare in zdravstvene delavce smiselno, da si zastavijo naslednje vprašanje: Ali in pod kakšnimi pogoji naj se odločim za predrojstvene teste? Pri tem so jim lahko v korist naslednja etična mnenja:

 

  1. V kolikor je predrojstveni test opravljen z namenom, da se prizadetega otroka splavi, je tovrstna uporaba takšnega testa za katoličana etično nesprejemljiva. V dokumentu Dar življenja leta 1987 je Cerkev poudarila, da so predrojstveni testi etično sprejemljivi samo takrat, ko spoštujejo življenje in celovitost zarodka oz. ploda in so namenjeni v ohranjanje in zdravljenje otroka. Podobno je pokojni papež Janez Pavel II. v svojem dokumentu Evangelij življenja (t. 63) zapisal, da je uporaba predrojstvenih testov etično sprejemljiva samo takrat, ko je izključeno tveganje tako za mater kot za otroka. Prav tako pa je potrebno zanju, v primeru pozitivnega rezultata, primerno poskrbeti.

 

 

  1. Predrojstveni testi so etično sprejemljivi in celo priporočljivi v primeru, ko omogočajo pravočasno zdravljenje otroka (npr. v primeru spine bifide).

 

  1. Tovrstni testi so staršem lahko v veliko pomoč v primeru, da se pravočasno pripravijo na rojstvo bolnega oz. prizadetega otroka. Ko starša odkrijeta, da pričakujeta otroka je smiselno, da se še pred odločitvijo za teste pogovorita o morebitni bolezni otroka. Takšen predhodni pogovor lahko pomaga staršem, da se soočijo z rezultatom testa kot tudi, da se primerno pripravijo na rojstvo otroka. Danes obstajajo različne posvetovalnice in ustanove, ki pomagajo takšnim staršem. Prav tako pa obstajajo tudi različne spletne strani, ki nudijo čustveno in praktično pomoč.

 

Predrojstvene teste je potrebno danes uporabljati z veliko mero kritičnosti in previdnosti. Velikokrat so lahko koristni iz vidika otrokovega zdravja in staršev; mnogokrat pa so lahko vzrok t.i. evgeničnih splavov. Samo primerna uporaba tovrstnih tehnologij, je lahko v korist družine, zakonskega para in življenja. Vsaka družina je skupaj s sorodniki in z družbo povabljena, da sprejema vsakega otroka (zdravega in manj zdravega) kot božji dar. Resnica je, da otroci s posebnimi potrebami, s seboj vedno prinesejo številne težave in izzive; res pa je tudi, da so izvir velikih milosti in resnice o veličini življenja ter brezpogojne ljubezni. Tisti ki smo se pri svojem delu srečali s takšnimi otroki in starši, lahko to iz lastnih izkušenj potrdimo.

 

 

  • Ali veste, da je pri Družini v prevodu izšla knjiga z naslovom: Bioetika za vse, ki jo je napisal Ramon Lucas Lucas. V njej so nazorno in na kratko predstavljene dileme povezane tako z predrojstveno diagnostiko kot tudi številne druge.

 

  • Ali veš, da je www.PrenatalPartnersforlife.org posebna spletna stran v angleščini, ki je namenjena staršem, ki se soočajo z boleznijo otroka v predrojstvenem obdobju?

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: